Julbordsmat. Hur länge håller den?Hur länge håller maten?En fråga som jag ofta får. Det beror på hur den förvaras, ju kallare du har i din kyl eller frys desto längre håller maten. När det gäller julmat och all annan mat är det viktigt att inte låta den stå framme för länge i rumsvärmen. Ofta har blir det väldigt varmt inomhus i juletid med tända ljus och brasor och står maten framme för länge så försämrar det hållbarheten. Men det börjar redan när du tillagar maten, se till att kyla den så snabbt som möjligt så håller den mycket längre. Det är en fördel om man har möjlighet att ställa ut den i kylan oåtkomligt för fåglar och andra djur.Vilken julmat kan frysas?Mitt tips är att göra julmat som kan frysas i god tid, t ex funkar det mycket bra att frysa mjuka matbröd och andra bakverk. Köttbullar går också mycket bra att frysa Skinka går bra att frysa men den vill man ju ha nylagad, så den gör man bäst dagen före och griljerar samma dag.Gör den andra julmaten 1–2 dagar före, så att den är så fräsch som möjligt när julbordet ska ätas. Blir det sedan rester går det ju bra att frysa många rätter till ett senare tillfälle.Ett annat tips är att när julrätterna börjar ta slut omvandla dem till smörrebröd. Nästan alla julbordsrätter passar på ett smörrebröd. Skinksmörrebröd. Foto: Christina UhlinJULMATENS HÅLLBARHETSå här länge brukar julmaten hålla sig fin under förutsättning att den inte stått alltför länge i rumsvärmen.Viktigast att lukta och smakaMen det viktigaste vi har är vår näsa, så glöm inte att lukta att det känns fräscht. Smaka lite men är du osäker kan det vara dumt att riskera att bli sjuk.Mjukt bröd 3 månader i frysSillinläggningar 1 veckaKöttbullar 5 dagar eller 3 månader i frysKokt griljerad skinka 1 vecka eller 3 månader i frysJanssons frestelse 4 dagarGravad lax 3–4 dagar eller 1–2 månader i frysKallrökt lax 5 dagar eller 1–2 månader i frysVarmrökt lax 5 dagarRökta korvar 1 vecka eller 3 månader i frysLeverpastej 1 vecka eller 3 månader i frysRevbensspjäll 4 dagar eller 3 månader i frysKlassisk rödkål och brunkål 1 vecka eller 3 månader i frysRödkål och grönkålssallader 1–4 dagarRisgrynsgröt 4 dagar eller 3 månader i frys