Albert Adrià och Daniel Höglander framför det öppna köket på restaurang Aloë i Älvsjö utanför Stockholm,.I går var det ingen vanlig torsdagskväll utan jag var på gastronomiskt spanskt gästspel på stjärnkrogen Aloë i Älvsjö. Aloë ligger mitt i ett villaområde precis vid vägen. Det har visst varit butik där tidigare och för mig var det första besöket på Aloë. Det var även första gången som Albert Adrià, en av världens mest berömda kockar, gästspelade i Sverige. Det var han som tillsammans med sin bror Ferran Adria drev El Bulli, strax utan för Girona i norra Spanien. El Bulli blev utnämnd till världens bästa restaurang inte mindre än fem gånger. Albert Adrià har under senare år drivit flera andra restauranger i Barcelona och är nu verksam med Michelinrestaurangen Enigma i Barcelona. Tillsammans med Daniel Höglander och Niclas Jönsson, på Aloë med två Michelinstjärnor, har man tillsammans skapat exklusiva avsmakningsmiddagar under två kvällar sponsrat av Estrella Damm ”The Beer of Barcelona”. Jag hade lyckan att få uppleva middagen och maten kombinerades förutom öl med utvalda viner från Californien, Tyskland, Spanien, Frankrike och Madeira. Att äta en sådan här måltid är en upplevelse. I menyn varvades Albert Adriàs rätter med Aloës rätter så det blev fin variation. Blir du nyfiken kan du titta här vad som serverades. Tyvärr är mina bilder inte så bra så de ger inte alltid rättvisa till rätterna. Krustad med rökt äggula, tonfisktartar och Osietra caviar var kvällens första rätt. Tomato -curry, coconut, thai basil 6 galangalSjälv måltiden startade med thaicurry med många kryddor och lagom hetta som rundades av med kokosmjölk. Till serverades det Inedit Damm, ett öl som skapades tillsammans med Damm av Ferran Adrià bror till Albert. Ölet är gjort av en blandning av veteöl, witbier, och lager Sedan har det smaksatts med kryddor som koriander och lakritsrot och apelsinskal. Ölet passade som hand i handsken ihop med thaicurrysmakerna och jag hade aldrig testat det förut. Kommer nog att bli ett öl som jag kommer att testa när jag lagar asiatisk kryddig mat. Ölet finns på Systembolaget i beställningssortimentet. Dadinho - tapioka 6 se urchinEn ljuvlig liten kub med tapioka och spansk ost och inuti en liten sjöborre serverades med en god soja. Underbar smak av sjöborre satt kvar länge i munnen, så gott! Wagu, Perigord truffle, foie gras & Pistachio creamEn liten terrinskiva på filodeg med wagukött, med gåslever i mitten och en pistaschkräm. Encornet Shitakee Yakitori, XO-sauce, Burn rice & aged vinegarBläckfisk och shitakesvamp på spett med XO-sås blev en av favoriträtterna.MenyDet var förrätterna och nu till själva menyn som startade med cocossorbet och Osietracaviar och olivolja från Sicilien. Coconut Caviar, Ano 2019 Brioche & Le Beurre BordierNybakad brioche med brynt smör på toppen och fransk smör att breda på. Langoustine -Meyer kosho, _Char -Roe & Tomato DashiEn langoustinstjärt med citruskrydda från Japan och med tomatbuljong och rödingrom toppat med körvel och blommor.Sedan kom olika rätter med hare från Spanien. En consommé på hare och en boll av tapiokapärlor med Kalixrom i mitten. Tapioka är en stärkelserot som man gör små pärlor av och det är sådana som också brukar säljas färgade som "vegansk rom". Här tycker jag tyvärr att Kalixrommen försvann helt och inte ens sältan från rommen framträdde. Buljongen var mustig, god och mycket koncentrerad i smaken. Harfilé med pancetta och potatis runt om och toppat med Cantabrien ansjovis. Mycket gott, en av favoriträtterna. Två miniendiver tillagade på två sätt med två såser av hare och gåslever och hallon.Sedan kommer de söta rätterna. Söta smaker med kastanj, honung, blodapelsin och grön kräm med shiso och koriander. Ytterligare en dessert och denna från El Bulli 1997 med mango, vit choklad och rippel av svart oliv. En riktig favorit. Ingen vanlig kork utan en mycket mycket tunn mjuk kaka likt rulltårta fylld med en mjuk god kräm av choklad och hasselnötter.Mignardise Till sist petit fours.Marmelad med hallon, yuzu och rosbladMango med limesockerKey lime piePralin med lakrits, viol och dulce de leche. Nu är kvällen slut och personalen längtar efter att gå hem och vi är bokstavligen fyllda med spännande matupplevelser.