[caption id="attachment_4954" align="alignnone" width="1024"] Nyskördade bondbönor. Foto: Linus Hallgren[/caption] Har du testat bondbönor? Det är så fantastiskt gott. Här ska du få recept som jag fick på Sicilien för några år sedan. En väldig enkel rätt men det är lite pilligt att hålla att ta hand om bondbönor, så inget att göra när du stressad. Säsongen har startat men bondbönor kan du få tag på en bit in på hösten eftersom de tål lite nattfrost. Den här såsen blir helt ljuvlig att servera till nykokt pasta. Nedan får du också några andra goda tips med bondbönor. Ha en bra dag! Bondbönor – på olika vis Bondbönor heter fave i Italien, och äts mycket. Här i Sverige har vi odlat bondbönor, som ibland kallas favaböner, sedan mycket länge. De långa tjocka baljorna gömmer var och en 5–8 gröna bönor. Runt varje böna sitter ett skal som man vanligtvis tar bort. Är de helt nyskördade brukar det gå att även äta skalet. Böndbönor har en mycket god och mild smak och kan användas till det mesta. De är mycket goda att äta lättkokta med lite olivolja och riven parmesan eller bara med en klick smör. De är också goda i sallader, soppor och grytor eller mixade som sås. Just nu är det säsong för de färska bondbönorna. De kan finnas att få tag på en bra bit in på hösten, då de tack vare sin tjocka, isolerande balja tål lite nattfrost. När det inte är säsong för färska bondbönor kan man köpa torkade och då är de bruna i färgen. Så här gör du med bondbönor: 1. Skölj bönorna om de är jordiga. Dra loss stjälkfästet längs med skidan så är det lätt att öppna skidan och pilla ur bönorna. 2. Koka upp vatten och låt bönorna koka 1–2 minuter. Lägg dem sedan i en skål med iskallt vatten. Pilla en liten öppning i skalet med nageln eller skär ett litet snitt och tryck ut bönan precis som man gör med sötmandlar. 3. Nu är bönan färdig att äta eller använda till olika rätter. Du kan också frysa ner dem. [caption id="attachment_4955" align="alignnone" width="1024"] Pasta med bondbönsås, så enkelt och så gott. Foto: Linus Hallgren[/caption] Bondbönssås till pasta Bondbönor är lite pilligt att hålla på med, men samtidigt är det lite rogivande att sitta och pilla ur dem ur skidan och skala dem. Det är väl värt mödan för de är otroligt goda, och den här enkla såsen är helt ljuvlig till pasta. 4 portioner Tid: 1 timme 1½ kg bondbönor, motsvarar cirka 400 g spritade bönor 1 gul lök 2 msk olivolja 2 dl vatten salt och nymald svartpeppar 280 g tagliatelle eller spaghetti Garnering och tillbehör 150 g ricotta olivolja ev fänkålsdill Gör så här 1. Skölj bönorna om de är jordiga. Dra loss stjälkfästet längs med skidan så är det lätt att öppna skidan och pilla ur bönorna. 2. Koka upp vatten och låt bönorna koka 1 minut. Lägg dem sedan i en skål med iskallt vatten. Pilla en liten öppning i skalet med nageln eller skär ett litet snitt och tryck ut bönan precis som man gör med sötmandlar. 3. Hacka löken och fräs den riktigt mjuk i olivoljan i en kastrull. Tillsätt bönorna och häll på 2 dl vatten. Lägg på lock och låt dem sjuda cirka 30 minuter tills bönorna är ganska mjuka. Rör om i bönorna några gånger under tiden. 4. Mixa alltsammans till en sås. Smaka av med salt och svartpeppar. 5. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Låt pastan rinna av och blanda den sedan med bondbönssåsen. Smaka av om det behövs mer salt eller peppar. 6. Servera pastan med en klick ricotta. Ringla på lite olivolja och garnera ev med fänkålsdill eller kryddgrönt.