Hedda Spendrup bryggmåstare och den som redan från början varit med och drivit Omaka.Omaka bryggeri är en speciellt plats mitt i Stockholm, här bryggs det hantverksöl i anslutning till restaurang och bar. I år fyller Omaka 5 år och det vill man fira med en nysatsning. Under dessa 5 år har bryggmästaren Hedda Spendrup med team tagit fram över åttio olika öl och många nya rätter. Tanken är att fortsätta att utveckla ölsortimentet. Men nu avskaffas mellanrätterna och i stället blir det en totalförändring av menyn, det blir en meny med brasseriskänsla som matchar deras stora utbud av olika öl där de flesta säljs på kran. Det är ett ställe både för ölälskaren och den so tror att de inte gillar öl. Givetvis kan man även välja att dricka vin till maten. –Jag vill att de som bor här i närheten också ska komma hit och äta och att det ska bli en kvarterskrog med brasserikänsla. Vi har även uteservering som inte alla känner till, säger Hedda. Jag och några andra journalister var inbjudna att provsmaka delar av menyn i förra veckan och det var mycket gott och jag vill gärna komma tillbaka. Gott och spännande när mat och öl kombinerar varandra på bästa sätt. Mellanrätten är död står det på Omakas förklden och tröjor. foto: Stina Grape och Hanna DrohEn del av Omakas nya är att de skippar mellanrätterna och i stället serverar en bistromeny med förrätter, huvudrätter och desserter samt några rätter att dela som till exempel Clubsteaken. Platschefen Andreaz Noren och Köksmästaren Nicklas BergstedtSom välkomstdrink serverades Suntrip en öl som är bara några månader gammal. Men redan hunnit bli storsäljare på restaurangen. En öl osm passar både som sällskapsdryck och till mat. Du kan läsa mer om den längst ner i inlägget. En öl som verkligen föll mig i smaken. Ostron finns med på menyn. Kallsup en syrlig och mineralig öl som passar utmärkt till ostronen. En riktigt bra kombo.Kallsup finns redan på Systembolaget och är en perfekt match till ostron. Bouqerones av siklöja med mild syrlig smak och olivolja.Boquerones på siklöja är en riktig delikatess och matchades perfekt med Ogorki, en syrlig öl med mycket smak av Västeråsgurka. Det är hanlöjor som inte klämts på rom som läggs in i en mild syrlig inläggning. Småländsk Clubsteak med pepparsmör, broccoli och pommes frites.Mör rosastekt clubsteak med pepparsmör och friarielli, en typ av italiensk broccoli med sitt ursprung i Neapel, matchades med A.K.A.I.P.A. som är fyllig och aromatisk. Den finns på Systembolaget. Mörk chokladtårta och grädde.Som pricken över blev matchen till den mörka chokladtårtan. En bärig öl med mycket smak av hallon passade utmärkt till och lyfte verkligen desserten till nya höjder. Detta var den allra första bryggningen av detta bäriga öl, som kommer att heta Kompott. Ett mycket passande namn till en öl som var som en god frisk bärkompott. Hedda Spendrup i bryggeriet som ligger i direkt anslutning till restaurangen. Foto: Julia Viklund.Bryggerivisning med efterföljande middagFör den specialintresserade tar Omaka emot sällskap på 6–12 personer på bryggerivisning mellan kl 15-17.30 tisdagar och torsdagar, men endast förbokningar. Bryggeriet ligger precis i anslutning till bar/restaurang. För den bästa möjliga upplevelsen rekommenderas bryggeribesök följt av en middag med en kombination av Omakas öl. Suntrip, en av de senaste ölsortern Omaka tagit fram och som snabbt blivit storsäljare på restaurangen ochölen kommeräven lansers på Systembolaget den 5 maj.Suntrip både funkar som sällskapsdryck och till mat. Den har bara funnits sedan december, men har redan seglat upp som favorit och storsäljare. Den innehåller endast 4,5% alkohol och det är många gäster som efterfrågar just lägre alkoholhalt. Det är en öl helt i min smak. Den har god fruktig smak och lagom beska. Från den 5 maj kan den köpas på Systembolaget. Suntrip, nr 33186, 22:90 kr/33 cl.