Utsikten från restaurang Freyja över Stockholm är magnifik.I förra veckan hade jag nöjet att proväta delar ur den nya höstmenyn på restaurang Freyja på Södermalm i Stockholm. För er som inte känner till Freyja så är det både restaurang och bar inte långt från Slusssen och med utsikt över takåsarna och Stockholm. Ingången till Freyja ligger på Hornsgatan 18 och lite dolt och det är lätt att gå förbi, men när man hittat tar man hissen högst upp och där finns den stora restaurangen och baren med fin utsikt över Stockholm. Emma Shields är köksmästare och hon lagar god mat med fokus på svenska råvaror och med mycket grönt i alla rätter. Extra härligt just nu när vi har så många fina råvaror från Sverige. Majs, moroötter och brysselkål ingår i den nya höstmenyn. Emma Shields köksmästare som här presenterar den nya höstmenyn på Freyja.Här får ni se smakportioner som vi testade från den nya höstmenyn. Friterad brysselkål, gettyoghurt, krispigt kycklingskinn, mandel och dill. Friterad majs, riven Almnäs tegel, yoghurt och jalapenoolja. Kycklinglevermousse, spritade körsbär, pistasch och stekt surdegsbröd. Nybakat bröd med smör från Löts gårdsmejeri. Svensk risotto på speltvete, grillad aubergine, ostronskivling, riven Efterglöd från Arla unika och puffat vildris. Stek isterband med karamelliserad grädde och bakad spetskål och syrlig spetskål med fläder. Serveras med Omaka Suntrip Session IPA.. Blåbärssorbet, brödkräm, rårörda blåbär, rostad vit choklad och havre&seesamkaka. Brännland iscider apple ice, har söt fruktig och frisk smak och passade utmärkt till desserten. Sommeliern Ellen Franzén med Freyjas egna cava.Freyja har ett samarbete med Beckmansstudenter som fått tävla om att designa etiketter och ölburkar.Om jag ska välja ut några favoriter bland de olika rätterna vi testade blir det brysselkål, len kycklinglevermousse med körsbärsgelé och spritade körsbär, svensk risotto på spelt och en ljuvligt god blåbärsdessert. Den friterade brysselkålen med olika konsistenser av len yoghurt, krispigt kycklingskinn och knapriga mandlar och bra kombo av de olika smakerna gör det supergott. Den svenska "risotton" av spelt var oerhört smakrik och god. Jag gillar också konsistensen av de hela speltkornen som ger fint tugg till rätten. Till sist den drömgoda desserten inte för söt och med mycket smak av svenska blåbär både i sorbet och som rårörda bär och även här har Emma kombinerat olika smaker och olika texturer som gör att det blir så gott och spännande att äta hennes mat.