Ny kollektion av Europeiska viner från Chill Out.I går blev det lyxlunch på Mat- och vinlabbet i Stockholm. Det var Chill Out som bjöd in till provsmakning av deras nya kollektion av viner från Europa. Kocken Albin Edberg lagade tre rätter som matchades till de tre vinerna. Det måste vara bland de allra mest prisvärda viner som säljs på Systembolaget just nu och de matchade Albins goda rätter så bra. Vinerna kostar 81 kr/ 75 cl-flaska och rosévinet säljs i 1-literflaska för 91 kr. Alla tre viner säljs i lättviktsflaskor och från 1 mars kommer det vita och rosévinet finnas i utvalda butiker annars kan det beställas. Det röda finns än så länge bara i beställningssortimentet. Kocken Albin Edberg hade komponerat rätter som passade som hand i handsken med de nya vinerna. Koriandergravad lax på toast med senapskräm, dill och friterad jordärtskocka.Till starten med den koriandergravad laxen med senapskräm testade vi Chill Out Cuvée Rosé Pays dÓc nr 56383, 91 kr/liter. Det säljs på 1 liters lättviktsflaska. Vinet kommer från södra Frankrike Languedoc-Roussillon. Smaken är fruktig med inslag av hallon, röda vinbär och citrus. Vinet fungerade mycket bra till den gravade laxen med senapssås. Men jag kan tänka mig att det passar utmärkt till sallader, kycklingrätter, grillad fisk eller bara som sällskapsvin. Blåmusslor med kål, kålrabbi & fläder med musselsoppa smaksatt med jalapeno och bergamott.Till förrätten bjöd Albin på blåmusslor med skummig hummersoppa med bergamott och grillad kål, kålrabbi och fläder vi testade Terrre Siciliane Cataratto Zibibbo Organc nr 55208, 81 kr/75 cl. Ett friskt och aromatiskt vitt vin som kommer från trakten kring Marsala. Det görs av druvorna. Cataratto och Zibibbo, typiska druvor på Sicilien. Zibibbo är samma druva som Muscat d´Alexandrie, som vi känner igen från många söta viner. Zibibbo bidrar med aromatiska toner. Jag gillar inte viner med för mycket sötma, men det här vinet upplevs inte för sött utan bara friskt och aromatiskt med blommiga toner. Det passade utmärkt till musselsoppan och jag tror att det skulle skulle passa bra till asiatiska rätter, skaldjur och grillad fisk. Till huvudrätt blev den rödvinsbräserad högrev med rotselleri, röd endive och rårörda lingon. Köttet var långkokt i samma vin som vi hade i glasen, Vinho Regional Lisaboa nr 58364, 81 kr/75 cl. Det är ordervara och måste beställas på Systembolaget. Det är kryddigt och generöst med toner av mörka bär och lite rostade toner från fat. Passade utmärkt till den långkokta högreven men jag kan tänka mig det sommarens kött och korvar på grillen. Anna Bastin Löwgren - Wine & portfolio development för Chill Out presenterade winerna.