Att resa i Kroatien ger mersmak Kroatien har blivit ett alltmer populärt resmål för oss svenskar. Turkiet har tappat turister medan turismen till Kroatien bara ökar och ökar. Många landar med flyget i Split men tar sig sedan direkt vidare till andra turistorter eller öarna Brac eller Hvar. Men det kan vara värt att stanna ett par dagar i Split, Kroatiens näst största stad, som ligger vackert vid havet och har ett 2000 år gammal världsarv mitt i staden. Du kan verkligen känna historiens vingslag när du strosar runt i staden. Jag besökte i Split med omnejd i maj på en resa ordnad av kroatiska turistbyrån och här delar jag av mig av matiga tips, bra boende, restauranger, kaféer och godsaker att testa eller köpa med hem. Kroatien gav mersmak och jag vill gärna åka dit igen. Ett tips är att resa dit höst eller vår, för då behöver du inte trängas med alla andra turister. Det finns gott om barer och restauranger, men ganska ont om hotell. Men det är många privatpersoner som hyr ut rum och lägenheter. Fråga på turistbyrån eller leta efter skyltar där det står Apartman. Turistbyrån ligger precis vid torget Peristile och den stora katedralen inne i palatset. Sevärdheter i Split Diocletanius palats och Sankt Domnius katedral Diocletanius palats som är en del av Unescos världsarv ligger väl integrerat i staden. Det har byggts om och byggt till under åren. Huvudingången ligger nere vid Riva den breda strandpromenaden och själva palatset flyter samman väl med den gamla stadskärnan. Det var den romerske kejsaren Diocletanius som byggde palatset och bodde där i början på 300-talet e Kr. Förutom kejsarens bostad rymdes bostäder för tjänare och soldater, tempel och ett mausoleum. Ovanpå mausoleet byggdes Sankt Domnius katedral och på 1900-talet byggde man till ett klocktorn. När du väl tagit dig upp för de 180 stegen i klocktornet har du makalös vy över Split. I dag trängs även butiker, restauranger och barer i palatset och det är även bostäder och många hyr även ut dem till turister. [caption id="attachment_2850" align="alignnone" width="700"] 180 trappsteg och du är uppe i tornet i katedralen och bjuds på en fantastisk utsikt över Split.[/caption] Kaféer och barer i Split Luxor Ul. Kraj Svetog Ivana 11, Split Luxor Split på Facebook [caption id="attachment_2823" align="alignnone" width="700"] Café Luxor vid torget Peristile har öppet från morgon till kväll.[/caption] Ett trevligt kafé precis vid katedralen på torget Peristile, som är omgivet av pelare och trappsteg och vaktat av en gammal Sfinx som kejsaren hämtat från Egypten. Här sitter man på röda kuddar på trappstegen ut mot torget mellan pelarna. Inte bara turisterna gillar att sitta här. Det är roligt att titta på folk och begivenheter som händer här både på dagtid och kvällar. [caption id="attachment_2826" align="alignnone" width="700"] Bra läge att sitta på trappstegen, vid katedralen och torget Peristile, som är en del av café Luxors uteservering i gamla staden i Split.[/caption] O’s kolac Cirila i Metoda 4, Split http://oskolac.hr/ [caption id="attachment_2856" align="alignnone" width="700"] O's kolac, konditori i den gamla delen av Split, säljer drömgoda bakverk.[/caption] Missa inte detta konditori om du gillar läckra bakverk. Tea Mamut, den unga konditorn, har under många årutbildat sig och arbetat i New York och väl tillbaka i hemlandet startat ett fint konditori med de allra ljuvligaste bakelser du kan tänka dig. Moderna bakverk som inte är alltför söta och med smaker och råvaror från trakten. Det finns bara några få platser men du kan ta med dig bakverken. På baren mittemot konditoriet kan man köpa kaffe och njuta till bakelserna. [caption id="attachment_2821" align="alignnone" width="700"] Vacker bakelse med smaker av mandel, fikon och maraschino från O's Kolac.[/caption] Drinkar och mat i Split Bokeria kitchen & wine Domaldova ul. 8, Split Bokeria Split på Facebook [caption id="attachment_2860" align="alignnone" width="700"] Restaurangen Bokerian i Split, har tidigare inrymt en järnhandel, därav den höga takhöjden. Restaurangen är inspirerad av Barcelonas saluhall.[/caption] En stor och luftig restaurang i gamla stadsdelen med enkel och snygg inredning i en lokal som tidigare var en järnhandel. Det finns även bord utomhus. Här kan man äta frukost, lunch och middag eller bara slinka in för ett glas vin och några läckra smårätter som till exempel biffcarpaccio med dijonsås eller bombolino, som är små croquetter panerade med sötmandel. Menyn är medelhavsinspirerad och med kroatiska specialiteter i modern tappning. Vinerna är mestadels lokala. [caption id="attachment_2861" align="alignnone" width="700"] Bombolino, croquetter med skinka och täckta med ett hölje av knapriga mandlar och rosmarin är en stående smårätt på Bokerian.[/caption] Kinoteka Majstora Jura 8, Split http://www.kinoteka.com.hr/ [caption id="attachment_2852" align="alignnone" width="700"] Uteserveringen på Kinoteka i Split.[/caption] Här serveras läckra cocktails och modern fusion av asiatisk mat och medelhavsmat. När du sitter utomhus känner du historiens vingslag och inne i restaurangen är det ganska mörkt men trivsamt. Läcker inomhusbar med gröna växter. [caption id="attachment_2839" align="alignnone" width="700"] Matsalen på Kinoteka.[/caption] [caption id="attachment_2822" align="alignnone" width="700"] Lite av djungeltema i baren på Kinoteka.[/caption] Mazzgoon Bajamontijeva ul. 1, Split, http://www.mazzgoonfood.com [caption id="attachment_2857" align="alignnone" width="700"] I en av de små trevliga gränderna i gamla stadskärnan ligger restaurang Mazzgoon.[/caption] Moderna och trevlig restaurang mitt i den gamla staden och speciellt mysigt och trevligt är det att sitta utomhus på bakgården. Här kan man äta smårätter och njuta av ett glas dalmatinskt vin eller rejäla portioner av goda huvudrätter med fisk, skaldjur eller kött. [caption id="attachment_2858" align="alignnone" width="700"] Små aptitretare på Mazzgoon, bland annat råa räkor med rökt yoghurt, getost med fikonmarmelad och pesto samt cevice med majskräm med miso, yuzu och rödbetskräm.[/caption] Mad dog Pistura 3, Split Mad dog på Facebook [caption id="attachment_2859" align="alignnone" width="700"] I skön skugga vid stenmuren sitter man på bistron Mad Dog.[/caption] Alldeles vid den gamla stadsmuren och mittemot ena sidan av det stora hotellet Cornaro ligger bistron Mad Dog. Här sitter man i skön skugga och kan äta enkla rätter eller bara njuta smårätter till ett glas vin eller öl. Stort utbud av lokala ölsorter och vin från trakten. Mycket trevlig och tillmötesgående service. [caption id="attachment_2841" align="alignnone" width="700"] Crouquetter, lokala ostar, honung och hemgjord marmelad på bistro Mad Dog.[/caption] [caption id="attachment_2838" align="alignnone" width="700"] Ett vitt vin som bara görs vissa år när vädret tillåter. De vita malvasiadruvorna torkas både på fältet och vinkällaren.[/caption] Ett trevligt vin från Cossetto i Istrien i Kroatien som bara kan göras vissa år när hösten är torr utan regn. Det görs till 100% av vita Malvasiadruvor från Istrien, men druvorna skördas en månad efter den normala skörden, de lämnas i stället och får torka på vinfältet och senare ytterligare i vinkällaren. Det gör att det blir väldigt koncentrerad smak på vinet med toner av honung och karamell. Vinet är perfekt att njuta till rätter av tryffel, lagrade ostar med marmelad eller bara nötter eller en mandelkaka. Konoba Fetivi Tomica stine 4, Split Konoba Fetivi på Facebook [caption id="attachment_2863" align="alignnone" width="700"] Den trevliga bakgården på Konoba Fetivi en kort promenad från gamla staden.[/caption] En familjeägd taverna som ligger en kort promenad från den gamla staden i Split. Här kan man äta lokala specialiteter av alla de slag. Fisken och skaldjuren är att föredra, de är superfärska. Det är mysigt att sitta på innergården. [caption id="attachment_2843" align="alignnone" width="700"] Olika läckerheter från havet på Konoba Fetivi, bland annat sardiner, tonfisk och räkor.[/caption] Vid floden Cetina inte långt från Omis Omis är en trevlig kuststad ganska nära Split med en charmig gammal stadskärna. I Omis rinner floden Cetina ut i havet. [caption id="attachment_2828" align="alignnone" width="700"] Floden Cetina som rinner ut i havet vid staden Omis.[/caption] [caption id="attachment_2890" align="alignnone" width="700"] Tidig kväll i den gamla stadsdelen i Omis.[/caption] Kastil Slanica Kanjon rijeke Cetine, Omiš Kastil Slanica på Facebook [caption id="attachment_2891" align="alignnone" width="700"] Restaurang Kastil Slanica ligger vackert vid floden Cetina.[/caption] Inte långt från Omis upp mot bergen ligger restaurangen Kastil Slancia vackert belägen precis vid floden. Här kan du äta traktens specialiteter som friterade grodor och snigelomelett eller den dalmatinska specialiteten, Pasticada, nötkött som späckats med morot, vitlök och bacon och sedan bräserat i många timmar i rödvin. Här serveras rustik mat utan finess. Trogir – Unescos världsarv [caption id="attachment_2867" align="alignnone" width="700"] Strandpromenaden i Trogir, den gamla staden är skyddad av Unescos världsarv.[/caption] Trogir är en stad ungefär en halvtimmes bil- eller bussresa från Split. Trogirs stadskärna är ett av Unescos världsarv och är väl värt ett besök. Längs strandpromenaden finns många restauranger och innanför murarna i den gamla stadskärnan finns också många restauranger och souvenirbutiker. Under sommarmånaderna kan det vara väldigt mycket folk i de trånga gränderna. Vill du äta riktigt gott bege dig till restaurang Calebotta och sitt på deras trevliga bakgård. [caption id="attachment_2868" align="alignnone" width="700"] En konstnär i Trogirs charmiga gränder.[/caption] Restaurang Calebotta Gradska ul 23, Trogir Calebotta på Facebook [caption id="attachment_2869" align="alignnone" width="700"] Bruschetta en av aptitretarna på Calebotta, i Trogir, där maten tydligt är influerad av det italienska köket.[/caption] [caption id="attachment_2871" align="alignnone" width="700"] Skaldjursrisotto på Calebotta i Trogir.[/caption] En mycket bra och trivsam restaurang med fin innergård där man gärna sitter länge och njuter av den goda maten som är inspirerad av det italienska köket. Testa deras smårätter till förrätt och speciellt bläckfiskterrinen i tunna skivor, den är supergod. Skaldjursrisotto är läcker och den typiska pastan från Fuzi är hemgjord och mycket god serverad med en köttragu med tomat. [caption id="attachment_2872" align="alignnone" width="700"] Aptitretare på restaurang Calebotta i Trogir. Tunt skivade bläckfiskterrinen och grapefruktfiléer med små råa fiskbitar täckta av mandelcrunch.[/caption] [caption id="attachment_2873" align="alignnone" width="700"] På Calebotta serveras också traditionella rätter som den typiska rättern pasticada, det länge vinkokta köttet med gnocchi.[/caption] Typiska maträtter i Kroatien Det kroatiska köket har influerats från många håll och man kan verkligen känna att det är besläktat med det norditalienska köket. Risotto, pasta, köttragu och pizzaliknade rätter är vanligt. Är man vid kusten är det många goda fisk- och skaldjursrätter. Italiensk glass finns det också gott om i Split. [caption id="attachment_2831" align="alignnone" width="700"] Gillar du glass så finns det gott om glassbarer med god italiensk glass i Split.[/caption] Pasticada, nötkött som späckats med morot, vitlök och bacon och sedan bräserat i många timmar i rödvin med tomatpuré och grönsaker tills köttet är riktigt mört. Serveras oftast med hemgjord gnocchi. Crni Rizot Svart risotto som färgats av bläckfiskbläck, den innehåller oftast olika skaldjur. [caption id="attachment_2849" align="alignnone" width="700"] Crni Rizot, svart risotto med skaldjur, ser inte så aptitligt ut men är jättegott.[/caption] Peka Det är ingen maträtt utan ett sätt att tillreda maten under ett lock som man lägger över en gryta med mat. Det kan vara olika köttslag, potatis, rotfrukter och grönsaker men även fisk kan tillredas på detta vis. Grytan med locket ställs i glödande kol och täcks med aska. [caption id="attachment_2874" align="alignnone" width="700"] Peka, lock under vilket maten på traditionellt vis tillagas under glödande kol och täckt med aska.[/caption] Soparnik Är en sorts inbakat tunt bröd som fylls med mangold och lök, nästan som en calzone. Det är en typisk rätt från Dalmatien och till helgerna och när det är fest bakas det många soparnik i jätteformat och sedan skärs de i portionsbitar. Den består av en deg som kavlas mycket tunt och fylls med mangold och lök och täcks sedan med ett lika tunt deglock och sedan gräddas det i vedeldad ugn täckt med aska. Askan blåses bort och sedan penslas den nygräddade soparniken med vitlöksolja. Så gott! [caption id="attachment_2847" align="alignnone" width="700"] Soparnik, det stora fyllda brödet gräddas i vedugn.[/caption] [caption id="attachment_2846" align="alignnone" width="700"] Soparnik gräddas i vedugnen under aska, som sedan blåses bort med en kompressor.[/caption] [caption id="attachment_2879" align="alignnone" width="700"] Den nygräddade brödet penslas med vitlökisolja och skärs i kantiga bitar. Det smakar riktigt gott till ett glas vin.[/caption] Fuzi En god och speciell pasta från Istrien. Pastadegen rullas för hand runt en pinne, den får ett trevlig utseende och serveras ofta till köttragu, svampsås och till tryffel. [caption id="attachment_2875" align="alignnone" width="700"] Den speciella pastan fuzi från Istrien här serverad med köttragu.[/caption] Ustipak [caption id="attachment_2880" align="alignnone" width="700"] Ustipak, det typiska traditionella brödet som friteras och ofta serveras med skinka och ost.[/caption] Ett långsmalt friterat bröd bakat av vetemjöl, ägg, vatten och salt. Det är allra godast nyfriterat och serveras ofta till skinka, ost och honung. Prsut Den dalmatinska skinkan är mycket god och namnet är prsut, den är både rökt och lufttorkad. Passar väldigt bra till det friterade brödet, ustipak. [caption id="attachment_2877" align="alignnone" width="700"] Missa inte att äta den goda dalaminska skinkan och lokala ostar om du är i Kroatien.[/caption] Friterade grodor och snigelomelett Två vanliga rätter i bergsregionen i Dalmatien. Känns lite makabert för grodorna serveras nästan hela, bara huvudet är borttaget. Grodorna är friterade och omeletten med sniglar serveras som en öppen fransk omelett. [caption id="attachment_2881" align="alignnone" width="700"] Friterade grodor och svart ris.[/caption] Att köpa med hem från Kroatien Nadalina choklad Dioklecijanova ul. 6, Split http://www.nadalina.hr/ [caption id="attachment_2824" align="alignnone" width="700"] Ljuvliga praliner från Nadalina.[/caption] [caption id="attachment_2897" align="alignnone" width="700"] Besök i Nadalinas hantverksmässiga chokladfabrik utanför Solin fick jag lära mig mer om choklad.[/caption] Nadalina är ett litet chokladföretag som har en egen butik i den gamla stadkärnan i Split. Chokladen säljs även på andra ställen. De köper ekologiska chokladbönor från bland annat Peru, Dominkanska republiken, Equador, Madagaskar och Venezuela. I den lilla fabriken i Solin tar man sedan hand om hela processen från rostning av bönorna till färdiga chokladkakor och tryfflar. Resultatet blir fantastisk god choklad. Chokladkakorna och tryfflarna smaksätts med lokala råvaror som till exempel mandlar, fikon, nötter, lavendel. De har en egen butik i den gamla stadskärnan. Missa inte tryffeln Maslinovo Ulje fylld med en mörk chokladkräm smaksatt med olivolja. Såå god! Stella Croatica Mihovilovici 21A, Klis https://www.stella-croatica.hr/ [caption id="attachment_2882" align="alignnone" width="700"] Stella Croatica har rustat upp en gammal bondgård och i anslutning till gården ligger odlingar och tillverkningslokal.[/caption] Ett familjeägt företag som har egen hantverksmässig tillverkning av många olika matprodukter. Deras olivolja är prisbelönt och de tillverkar fantastiska små kakor, kanderade mandlar, tapenader och andra godsaker. Det går även att komma dit och äta på den traditionella gården som man rustat upp eller t ex vara med på en olivoljeprovning. Gården ligger i anslutning till butiken och tillverkningen. Mat och kurser måste bokas i förväg, medan butiken kan du besöka under vanliga butikstider. [caption id="attachment_2893" align="alignnone" width="700"] Fikonkaka med mandlar och valnötter smakar gott till ost.[/caption] [caption id="attachment_2894" align="alignnone" width="700"] Premium olivoljan från Stella Croatica är fruktig och god.[/caption] Matmarknaden i Split [caption id="attachment_2895" align="alignnone" width="700"] Jag och kollegan Lotta Hansson från Femina hittade mycket gott på marknaden när vi var där i maj.[/caption] Olivolja, honung, kanderade mandlar, fikonkakor, torkade frukter är annat gott att köpa med sig hem. Du hittar mycket på den lokala matmarknaden inne i Split som öppnar tidigt varje morgon. Där kan du också testa de speciella friterade avlånga bröden utstipak eller soparnik, det tunna vedugnsbakade brödet fyllt med mangold och lök. Den dalmatinska skinkan, prsut, eller goda lokala ostar är också perfekt att ta med sig hem. Hotelltips i Split Hotel Cornaro Sinjska 6, Split http://www.cornarohotel.com/ [caption id="attachment_2896" align="alignnone" width="700"] Utsikt över Split från Cornaro hotel som ligger precis utanför den gamla stadsmuren.[/caption] Cornaro hotel precis vid den gamla staden kan jag rekommendera. Ett stort hotell inte så personligt men fina fräscha rum och en fantastisk frukostbuffé och även bra restaurang med en liten utomhusservering. Från takterassen har man fantastisk utsikt över staden. På takterassen har man även en bar som tyvärr var stängd när jag var där. Vi bodde även på hotel President Split, men det vill jag inte rekommendera. Också ett stort hotell men det kändes som att där var storhetsdagarna förbi och frukosten var inte heller bra.