Jämtländsk Guldklimp från Arla Unika.I dag är det premiär för en helt ny svensk ost från Arla Unika som heter Guldklimp. Osten tillverkas uppe i Östersund av jämtländsk mjölk. Det har tagit många år att utveckla osten. Det ser ut som en hushållsost, men skenet bedrar. Den doftar lite smörkola och brynt smör och är smakrik och krämig med balanserad sälta och syrlighet och fin sötma. Den lagras i minst 16 månader och har sådana där härligt knastriga proteinkristaller, som du också kan känna i andra långlagrade ostar. Fethalten är 32%. Den passar på ostbrickan, på bröd och smälter fint och ger god smak i olika maträtter. LyxlunchPå tvåstjärniga restaurangen Gastrologik i Stockholm bjöd Jacob Holmström (en av de två krögarna) på läckerheter med den nya osten. Det var en riktigt god och lyxig lunch och osten fick vara med i allt från småplock som start till desserten och överraskande godis. På Gastrologik fokuserar man på svenska råvaror i nära samarbete med utvalda bönder, odlare, jägare och fiskare. Tyvärr kommer krögarparet att lägga ner sin restaurang vid årskiftet. Från vänster längst ner: Branddeg med Guldklimp och kaviar från Strömnäsbruk, Brioche md tryffel från Gotland och Efterglöd en annan ost från Arla Unika och tartar på Rödkullastut med guldklimp och syrad lök. Pärlhöna från Karolina med Guldklimpkräm, kål, svartrot och pärlhönesky. Fattig riddare med hjortron och Guldklimp. Kaffegodis Guldklimp, nästan som ostkaka klädd med ätligt bladguld.Blir du nyfiken på osten och bor i Stockholm så finns den att köpa på Arla Unika i Östermalmshallen. I annat fall kan Arla Unikas ostar köpas via webshop och på utvalda restauranger och butiker.