[YouPlaySinglePlayer video="378,344,237388" ap mute] Jag och fotografen Christina Uhlin besökte Thessaloniki, Naoussa och Amyndeon i nordvästra Grekland och där gjorde vi flera matreportage som ni så småningom kommer att få se både på bloggen och i Matmagasinet. Det blev svampplockning på berget Vermion och matlagning och fotografering av svamprätter. Det blev en härlig båttur med fisk-och grönsakslunch på den stora sjön Vegoritida, som är en av Greklands största sjöar. Det blev också matlagningsskola med Anna 80 år som lärde oss laga klassiska grekiska rätter. Men framförallt lärde vi oss mer om de unika grekiska druvorna och den moderna vinproduktionen i Grekland, som är på frammarsch. Idag satsar många grekiska vinföretag på att höja kvaliteten och göra viner som passar den internationella marknaden. Vi besökte Kir-Yianni, ett av dessa företag i nordvästra Grekland.Kir-Yianni. Grekiska viner fram ur skuggan På Systembolaget i Sverige har grekiska viner en minst sagt undanskymd plats. Man får leta och fråga och i bästa fall hittar man några flaskor på en gömd hylla. Lite synd för grekiskt vin är inte bara kådsmakande retsina. Grekland har verkligen unika druvor och på senare år har många producenter jobbat med att höja kvaliteten och förfinat vinproduktionen. Ungt företag Företaget Kir-Yianni grundades så sent som 1997 av Yiannis Boutaris med vingårdar i Naoussa och Amyndeon på varsin sida av berget Vermion i nordvästra Grekland. Innan dess hade Yiannis Boutaris arbetat med familjens vinföretag Boutari i Naoussa. I dag drivs Kir-Yianni av Yiannis son Stellios Boutaris. Fokus ligger på druvsorten xinomavro som är en av de grekiska druvsorterna som även blivit populär internationellt. Det är en druva med bra syra och den är fruktig och rik på aromer. Men de odlar även internationella röda druvsorter som syrah, merlot och cabernet sauvignon. Xinomavro är också en druva som passar att blanda med dessa druvsorter. Bland de gröna druvorna är assyrtiko en inhemsk druva som som klarar sig fint på egen hand. Kir-Yiannis vita vin Assyrtiko med 100% av druvan assyrtiko ger ett friskt torrt och mineralrikt vin med citrustoner. Men man odlar även gröna internationella druvsorter som sauvignon blanc, och chardonnay. Att Stellios Boutaris som är den som styr vinmakningen brinner för att skapa viner med speciell karaktär är inget att ta miste på. Han vill att vinerna ska vara balanserade, rika på frukt men eleganta och ha hög syra för att ge vinet kropp och lagringspotential. Det får man säga att man lyckats med i många av sina viner. Matlagning på hotell Palea Poli I Naoussa imathia inte långt från Kir-Yiannis vingård ligger hotell Palea Poli som är ett litet charmigt hotell så kallat Boutique hotel som drivs av familjen Tabouri och där lär gamla mormodern Anna oss att laga äkta grekisk mat med allt från egen filodeg till klassisk moussaka. Ingredienserna till filodegen är bara mjöl, vatten, olja och salt, men det är många tips och trix och kräver mycket övning innan man blir en fullfjädrad filodegsbagare. Så jag har tagit genvägen och använt färdigköpt filodeg när jag provlagat härhemma och det blir också jättegott och mycket enklare att laga här hemma. Här hittar du recept på moussaka. Här hittar du recept på filodegsrullarna.