Hur är det när du är på tv? Spelar ni in i Stockholm? Är det någon som har handlat? Hur lång tid tar det att spela in? Ja jag får många frågor och nu ska ni få se lite bakom kulisserna. Programmet sänds från Umeå så jag åker upp dit. För att vara på den säkra sidan och inte komma upp i tid på onsdagen åker jag alltid upp till Stockholm på tisdagkvällen för att sedan fortsätta till Umeå på måndag morgon. Programmet bandas någon timme före sändning, det innebär att det är som en direktsändning och finns ingen tid för att göra om. Det är en stressig dag fram tills bandningen börjar då infinner sig ett lugn i studion och det är faktisk lika mysig stämning som det se ut när man tittar på programmet. Så här kan en dag på SVT i Umeå se ut: [caption id="attachment_2055" align="alignnone" width="700"] I Ersboda i Umeå ligger SVT och redan i dörren blir jag välkomnad av värdinnan Anneli.[/caption] [caption id="attachment_2051" align="alignnone" width="700"] Slänger upp min packning i min loge i medverkandefoajén. Jag har aldrig någonsin haft tid att lägga mig och vila i sängen under dagen. Allt går i ett kör.[/caption] [caption id="attachment_2053" align="alignnone" width="700"] Rekvisitör Annika, redaktör Anton, programledaren Linda, scripta Sofia och bildproducent Veronica sitter redan i studion och väntar på mig för att vi ska ha körschema- genomgång av kvällens program kl 10.[/caption] [caption id="attachment_2058" align="alignnone" width="700"] Efter körschemagenomgången är det bråttom. Men allt är handlat och står på plats i studion. Jag måste hinna förbereda både paj och deg till bullarna innan det är dags för sminkning kl 11.30.[/caption] [caption id="attachment_2052" align="alignnone" width="700"] Bästa stunden på dagen när jag blir omhändertagen av underbara Maud som är allas favorit i huset. Och jag kan bara kan sitta och koppla av och förvandlas från den grå råttan till en piggare variant som kan ses i rutan.[/caption] Sedan är det lunch som jag serveras i huset och det är alltid gott när värdinnan Anneli lagar. [caption id="attachment_2057" align="alignnone" width="700"] Sedan fortsätter förberedelserna och jag bakar en sats bullar som ska vara färdiga och locka tittarna redan i början av programmet.[/caption] [caption id="attachment_2059" align="alignnone" width="700"] Kvällens tjejmaffia laddade inför att bandningen ska börja. Vill ni titta på programmet så finns det på SVTplay i 1 månad framåt. Nedan kommer recepten. Foto: Maud Wiklund[/caption] [caption id="attachment_2056" align="alignnone" width="700"] Kanelbullar som är fyllda med äpple som är så gott till kanel och kardemummasmaken.[/caption] Äppelbullar med kanel Cirka 22 bullar Deg 2 1/2 dl mjölk 25 g jäst för söta degar 1 tsk finstött kardemumma 2 äggulor 3/4 dl strösocker 75 g smör, rumsvarmt ca 7 dl vetemjöl Fyllning 75 g smör, rumsvarmt 1 msk kanel 1 dl strösocker 3–4 äpplen Pensling 1 ägg, söndervispat pärlsocker Gör så här Låt mjölken bli fingerljum, 37º. Finfördela jästen i en bunke och rör ut den med den fingerljumma degvätskan. Tillsätt kardemumma, äggulor, socker, smöret i klickar och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs Låt jäsa ca 50 minuter. Blanda smör, socker och kanel till fyllningen. Sätt ugnen på 230º. Kärna ur äpplena. Skiva dem mycket tunt gärna med mandolin. Skär skivorna till halvmånar. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Kavla ut dem till stora kvadrater. Bred på kanelsmöret. Skär ca 2 cm breda remsor och lägg på äppelskivorna längs med remsan och låt en liten bit av den rundade delen av äppelskivan ligga över degkanten. Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 12–14 minuter tills bullarna fått fin färg. [caption id="attachment_2048" align="alignnone" width="700"] Favoritäppelkaka, under locket döljer sig den goda äppelfyllningen. En elegant äppelkaka som har fin smak av äpple med en god spröd mördeg. Servera med crème chantilly eller vaniljglass.[/caption] Äppelkaka 1 kaka, ca 10 bitar Mördeg 3 dl vetemjöl, 180 g 2 tsk äkta vaniljsocker 2 tsk bakpulver 1 dl strösocker 100 g smör 1 ägg, 60 g Fyllning 4–5 äpplen, ca 600–750 g Garnering och tillbehör florsocker Crème Chantilly 3 dl vispgrädde 3 msk florsocker 2 tsk äkta vaniljsocker Gör så här Mördeg: Blanda alla torra ingredienser i matberedare eller i en skål. Finfördela smöret i blandningen. Blanda ner ägget och arbeta hastigt ihop till en deg. Dela degen i 2/3 och 1/3. Kavla den stora degbiten mellan bakplåtspapper med lite mjöl ut en rundel som går upp på kanten eller tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kavla ut den mindre biten till lock. Lägg in båda delarna i frysen 10–20 minuter. Om degen är för lös kan den stå i kyl en stund före kavlingen. Sätt under tiden ugnen på 175°. Fyllning: Skala eventuellt äpplena och grovriv dem direkt över degen. Täck med locket och jämna till kanten. Nagga locket på flera ställen med en gaffel. Grädda på nedersta falsen 35–40 minuter, tills den fått fin ljus färg. Låt svalna. Pudra över florsocker och servera med crème chantilly eller vaniljsås.