Chokladbakelse och Abyss porter en superbra kombo.Har du testat öl och choklad? Porter och choklad är en bra kombo, det har jag testat förut. Men häromdagen blev det nya spännande smakkombinationer. Ett nytt samarbete har inletts mellan choklad- och öltillverkare. Omaka är ett av familjen Spendrups bryggerier, men Omaka är inte bara bryggeri utan även en trevlig restaurang i Stockholm. Omaka har startat samarbete med danska chokladföretaget Xoco Gourmet och häromdagen släppte man en nyskapande porter smaksatt med choklad, Abyss baltic porter. Xoco lär vara världens enda tillverkare av single varity choklad. De är också kända för att inte rosta chokladen vid så höga temperaturer, vilket gör att smakerna framträder bättre och chokladen blir inte bitter även om kakaohalten är hög. Vi testade två varianter. Min favorit blev "Mayan red" som hade fruktiga toner av röda bär. "Tuma yellow-chokladen" hade mer toner av gula frukter som aprikos, banan och persika. Chokladen är inte med vid själva bryggningen av ölen utan chokladskal får dra i den bryggda ölen för att ge smak och karaktär till portern. Det räcker med ett par dagar för att ge smak och karaktär.Choklad i mat och dryckVi testade den nya Abyss portern till rätterna och den passade utmärkt till huvudrätten med anka och till chokladdesserten. Abyss hade mycket av choklad- och kaffetoner och alkholhalten är hög, 9%. Att alkoholhalten är så hög kändes inte när ölen var kall. När den blev lite varmare kändes det att det var hög alkoholhalt. Omaka har också många andra spännande ölsorter både på restaurangen och på Systembolaget.I köket på restaurang Omaka hade man lagat lyxiga rätter med chokladen från Xoco och till det testade vi ölen, blir du nyfiken kan du se de goda rätterna här. Anklever under ett täcke av choklad Tuma yellow, valenciamandel, grillade gula russin, cocoa nibs och rabarbersirap. Omakas Betong lager i glaset. Grillad Challandais anka med rödbeta rödbetspuré, druva och anksky smaksatt med chokladen Mayan red passade aperfekt till Abyss baötoc porter.. Den nya ölen som smaksätt med chokladskal blir en mörk porter som passar perfekt till både ankan med chokladsåsen och även till chokladbakelsen som serverades till dessert. Rostade chokladskal får dra ett par dagar i den ölen för att ge smak och karaktär. Chokladbakelse med olika texturer av Mayan red 70%, kräm på röda bär, syrensirap, syrenblommor och krisp av kakaoskal och bovete passade också bra till Abyss, baltic porter. Av konditor Ban Tell på Fotografiska. Mayan red choklad från Xoco. Omakas köksmästare Jacob Davidsson presenterar menyn.