[caption id="attachment_4363" align="alignnone" width="836"] Moët&Chandon Imperial fyller 150 i år.[/caption] I morgon är det meningen att jag ska åka till Champagne med Matmagasinets läsare. Men det är nervöst kan jag säga. SAS-piloterna hotar ju med att strejk ska utbryta i morgon. Så än så länge vet vi inte om vi kommer iväg. Men ni får följa mig på Instagram så får ni se hur det blir och om det blir resa lovar jag att lägga upp på Instagram från våra studiebesök. Jag hinner kanske inte blogga under resan. Men jag njöt av champagnelunch redan för några veckor sedan på Kastellholmen i Stockholm. [caption id="attachment_4466" align="alignnone" width="1024"] Inte Frankrike utan Moët&Chandon intog Kastellholmen i Stockholm för några veckor sedan.[/caption] Champagnelunch i Stockholm För några veckor sedan förvandlas en del av Kastellholmen till ett litet "champagneslott". Moët&Chandon bjöd in till champagnelunch för att fira att deras non-vintage fyller 150 år. Den lanserades 1869 som en markering för 100-årsjubiléet av Napoleons födelse, han gillade nämligen deras champagne och var god vän med ägaren Jean-Remy Moët. Vi var ett antal inbjudna mat- och dryckesjournalister och som start bjöds en god champagnecocktail och till den serverades lättpocherade ostron med äpple, profiterol med parmesankräm och lite Perigord-tryffel, saltmarinerad makrill med oscietra-kaviar och 63 graders bakade ägg med bland annat rökt torskrom. Ja, ni förstår själva hur lyxigt och gott det var. Det var Operakällaren som hade lagat maten. [caption id="attachment_4465" align="alignnone" width="1024"] Coctial Impèrial 1869.[/caption] Coctail Impérial 1869 Det är inte ofta jag druckit cocktail på champagne. Den här cocktailen har tagits fram för att fira att Moët&Chandons signaturchampagne, Brut Imperial. Friska toner tillsammans med bitterhet från grapefrukt och sötma från agavesirap matchar brödigheten i champagnen. Till 1 glas 15 ml agavesirap 2 stänk grapefruktbitter 1 stänk apelsinblomsvatten 100 ml Moët&Chandon Brut Imperial Gör så här Häll ingredienserna i ett coupeglas och toppa med champagne. Garnera med en kvist av brudslöja. [caption id="attachment_4468" align="alignnone" width="1024"] Pocherade ostron med äpple och krasse.[/caption] [caption id="attachment_4469" align="alignnone" width="1024"] 63 graders ägg med bland annat rökt torskrom och friterade potatisstrimlor.[/caption] [caption id="attachment_4362" align="alignnone" width="1024"] Smörbakad skrei med fyra varianter av kål.[/caption] Till huvudrätt serverades en smörbakad skrei med grillad spetskål, mild och len kålkräm, krispig rödkål, friterad svartkål, picklad lök och en beurre blanc infuserad med ingefära. Det var så himla gott och passade utmärkt till Imperial-champagnen. [caption id="attachment_4461" align="alignnone" width="1024"] Fransk ostbricka med Charolais, Brillat Savarin och lagrad Comté.[/caption] Sedan blev det tre franska favoritostar: 18 månaders lagrad Comté, Brillat Savarin och Charolais till fruktmarmelad och krispiga bröd. Till ostarna testade vi Moët&Chandons Vintage 2012. Det året var ett mycket märkligt år i Champagne med många vädermässiga prövningar. Men sedan kom augusti och druvorna kunde mogna tack vare att det var varmt och torrt väder. Sedan visade det sig att druvorna som skördades i september var både sötare och innehöll mer syra än de tio senaste åren. Ja, det var en riktigt härlig lunch som ni säkert förstår, nu ser jag fram emot att få åka iväg till Champagne i morgon och få njuta av fler franska luncher och middagar. Vi kommer att besöka flera producenter av champagne och lokala matproducenter. Ska bli så roligt.