Louise Phalén, köksmästare, Matilda Jackson, projektledare och Doris Charapkina, chefssommelier och driftchef.Ny restaurang på SöderPå tisdag den 20 februari får Södermalm i Stockholm ytterligare en restaurang för då öppnar Café Klotet på 12 i Katarinahuset vid Slussen. Jag var där i veckan och fick en sneak peek. Tyvärr var det riktigt dimmigt och grått väder så det är svårt att se den magnifika utsikten över Gamla Stan och Skeppsholmen som man har från Café Klotets balkong. Det är Svenska Brasserier som också driver bland annat Gondolen som står bakom Café Klotet, så man kan väl säga att Gondolen fått en lillasyster, och det är med tjejer i spetsen. Namnet Cafe Klotet är taget från ölkrogen Café Klotet som låg på Klotgränd nedanför nuvarande Katarinahuset. Krogen stängdes när Slussen revs inför 1930-talets ombyggnad. På Café Klotet vill man vila på tre ben - mat-dryck-kultur. Det kommer även bli musik och konst förutom maten och drycken som ska locka gästerna . Café klotet – ett -cirkelformat bord står i centrum på restaurangen och utanför en fin balkong med utsikt mot Gamla Stan och Skeppsholmen.Tryggt, varmt och enkelt–Café Klotet ska inte vara någon finkrog utan man får komma precis hur man vill och det ska kännas tryggt, varmt och enkelt. Det ska vara lite som att komma hem på söndagsmiddag hos mamma, säger Matilda Jackson som är projektledare. Köksmästaren Louse Phalén har senast varit kökschef på vinbaren Grus Grus och hon har passion för rustik matlagning och europeisk husmanskost. Rätterna kommer att ändras och bytas ut och komponeras av de råvaror som finns hemma. Menyuppbyggnaden på Café Klotet blir klassisk med förrätt, varmrätt och efterrätt samt några stående tillbehör. Menyn håller på att utformas och Louise kan avslöja några detaljer om menyn. Menyn håller på att utfromas inför öppningen nästa vecka den 20 februari.–Vi kommer att laga riktigt god mat och servera rätter som är rustika och lekfulla. Att läsa menyn på Café Klotet kommer kännas tryggt och enkelt. Menyn kommer alltid att vara i förändring – dels för att följa årstiden och ta hand om de råvaror vi har hemma, men också för att det är kul för oss och våra gäster”, säger Louise. Några tidiga utdrag från menyn är skreitorsk med kikärter och friarielli, hjärtmusslor med buljong, smördegspaj som serveras med säsongens grönsaker och en variant av hemmafavoriten marängsviss eller nostalgisk chokladppudding. Man ska också bara kunna dricka något och äta lite småplock. Här bjöds chips och dipp, oliver, picklade grönsaker, pancetta och bröd.. Kryddig kikärtsröa med skreitosk och friarielli. Chokladpudding med körsbärskompott. Många spännande viner från små producenter. Man satsar också på alkoholfria dryckesalternativ från små producenter. Köket är öppet mot restaurangen.Bordsbokningen för Café Klotet är redan öppen på Café Klotet.