[caption id="attachment_10598" align="alignnone" width="1024"] Späda nässlor fulla med nyttigheter.[/caption] Tid för nässelplock I helgen har jag plockat nässlor och gjort nässelsoppa. Nu är det hög tid att plocka nässlor åtminstone i halva Sverige. Så fort snön är borta är det ju nässlorna som tittar fram. Nässlor är verkligen vårmat som innehåller en massa nyttigheter som t ex C-vitamin, järn och kalcium och dessutom är de ju helt gratis. De går att hitta nästan var som helst. Mitt bland det grå, bruna och torkade som legat under snön poppar nässlorna upp. Passa på nu när de är späda. Du kan torka eller förvälla och frysa bladen. Det går bra att plocka nässlor även senare men då tar man bara de späda skotten och så kan det stickas lite mer när man ska plocka, så glöm inte att ta med handskarna. Det sticksiga försvinner vid kokning och torkaning. Hittar du inga nässlor kan du alltid göra den här soppan med spenat i stället. Den här gången blev det en helvild soppa hemma hos mig med både nässlor och ramslök. Ramslöken kan du byta ut mot salladslök. [caption id="attachment_10600" align="alignnone" width="1024"] Mitt bland det torra gamla "fjolårsskrufset" poppar nässlorna upp som en av årets första primörer.[/caption] Pocherade eller kokta ägg Ägg passar väldigt bra i soppan. Den här gången pocherade jag ägg. Det känns lite extra lyxig och gott. Att pochera ägg är enklare än man kan tro om man bara har riktigt färska ägg. Är de inte så färska flyter äggvitan ut. Men det är också gott med kokta ägg i halvor eller hackade ägg i soppan. Får du tag på vaktelägg så är det alltid extra fint i en soppa. Så här gör du med nässlorna Sätt på handskar och ta med sax när du ger dig ut på nässeljakt. Med saxen klipper du lätt bort de späda skotten. Grova blad och stjälkar ska inte tas med. Förväll dem 1–2 minuter i kokande vatten. Spola av dem med kallt vatten i ett durkslag. Låt dem rinna av. 1 liter nyplockade löst packade nässlor väger ca 50 g. 1 dl förvällda nässlor väger ca 60 g, lite beroende på hur mycket vatten man pressat ur. Nässelsoppa Hittar du inte nässlor kan du ta spenat i stället. 4 portioner ca 150 g färska nässlor ca 50 g ansad ramslök eller 3–4 skivade salladslökar 1 msk smör 8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong 1 dl crème fraiche salt och nymald peppar 4 riktigt färska ägg pocherade eller kokta 2 msk ättiksprit Gör så här 1. Skölj nässlorna väl och plocka bort fjolårsgräs och annat som lätt följer med när man plockar. Låt dem gärna ligga i kallt vatten 1/2 timme, rör runt lite under tiden så hittar du "skrufs" som inte är nässlor. Spola av och åt dem rinna av i ett durkslag. [caption id="attachment_10590" align="alignnone" width="1024"] Skölj nässlorna noga och låt dem rinna av i durkslag.[/caption] 2. Koka upp vatten och lite salt och förväll nässlorna 1–2 minuter i kokande vatten. Häll av och låt dem rinna av väl. [caption id="attachment_10591" align="alignnone" width="1024"] Förväll nässlorna 1–2 minuter i kokande saltat vatten.[/caption] 3. Fräs nässlor och ramslök eller skivad salladslök i smör. [caption id="attachment_10592" align="alignnone" width="768"] Fräs först nässlorna och löken i smör några minuter.[/caption] 3. Häll på buljong eller vatten och låt sjuda ca 10 minuter. 4. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan riktigt slät med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. [caption id="attachment_10593" align="alignnone" width="1024"] Mixa soppan slät med mixerstav eller i en mixer.[/caption] 3. Pocherade ägg: Koka upp 2 liter vatten i en vid kastrull. Tillsätt 11/2 msk ättiksprit, 12%, och 1 tsk salt. Knäck äggen ett i taget i en liten kopp. Låt vattnet sjuda och rör med en sked så att det bildas en virvel. Låt försiktigt ägget glida ner från koppen i det sjudande vattnet. Du kan hjälpa till att fösa ihop vitan med skeden. Låt sjuda 2–3 minuter. Lyft upp med en hålslev och lägg upp på en tallrik. Fortsätt med resten av äggen. 3. Vid serveringen: Värm upp soppan och servera med kokta ägghalvor eller pocherade ägg [caption id="attachment_10594" align="alignnone" width="1024"] Nässelsoppa är gott att servera med pocherade ägg.[/caption]