Helgmeny Potatis- och sellerisoppa med ost och pumpakärnor * Kycklingfilé i senapssås med kapris och gurka * Chokladmousse med kaffe I veckans helgmeny bjuder jag på en len soppa med smakrik ost och knapriga pumpakärnor. Fröna kan du byta ut mot solrosfrön, hackad mandel eller hasselnötter. Det är alltid gott med något knaprigt i en slät soppa. Det är inte bara smaker utan även gott när kontraster i konsistens möts i munnen. Kyckling i senapssås med tillbehör Till huvudrätt bjuder jag på en riktigt lättlagad kycklingrätt med krämig senapssås. Sedan serverar jag tillbehör i skålar vid sidan om, då kan var och en ta så mycket de vill av det de gillar. Jag serverar kapris, hackad saltgurka och extra senap som tillbehör. Haricots verts är en god grönsak att servera till. Ris, pressad potatis eller matgryn av något slag passar alla att servera till. Chokladmousse med kaffe Som dessert blir det en läcker chokladmousse med kaffe. Den är mycket enkel att göra. Det du bör komma ihåg är att inte vispa grädden för hårt då är det risk att moussen blir grynig. Menyn är beräknad för 6 portioner och om ni inte är så många så går alla rätterna bra att spara några dagar i kylen. Hela menyn är glutenfri. Önskar er alla en trevlig helg! Potatis- och sellerisoppa med ost och pumpakärnor I den lena och milda soppan serverar jag smakrik ost och knapriga pumpakärnor. 6 portioner Tid: 35 minuter 4 potatisar, 500 g 1 bit rotselleri, 100 g 1 gul lök 1 msk olivolja 8 dl vatten 2 kyckling- eller grönsaks-, buljongtärningar 1–2 msk pressad citron salt och nymald peppar Tillbehör 1/2 dl pumpakärnor 140 g blåmögelost, t ex gräddädelost eller Saint Agur Gör så här 1. Skala potatis, rotselleri och lök. Hacka löken och skär potatis och selleri i mindre bitar. 2. Fräs löken mjuk i oljan. Tillsätt potatis och selleri. Häll på vatten, buljongtärningar och pressad citron. Koka upp och låt koka tills allt är mjukt, cirka 20 minuter. 3. Rosta pumpafröna i medelvarm torr stekpanna eller i ugn vid 150° cirka 5 minuter. 4. Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron. Värm den och servera med tillbehören. [caption id="attachment_5833" align="alignnone" width="1024"] Kyckling i senapsås med ättiksgurka. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Kycklingfilé i senapssås Kapris, hackade saltgurkor och extra senap serveras gärna i små skålar vid sidan om. 6 portioner Tid: 25 minuter 900 g kycklingfilé smör till stekning 2 tsk salt 1 tsk nymald svartpeppar 2 dl vatten 2 dl crème fraiche 2 msk dijonsenap 2 msk söt och stark senap, t ex Graveleijs ca 2 msk japansk soja Tillbehör kokt pressad potatis, ris eller matgryn 5 små saltgurkor, hackade 1 dl kapris dijonsenap och söt och stark senap haricots verts Gör så här 1. Koka potatis, ris eller matgryn. 2. Skiva kycklingfiléerna i cm-tjocka skivor tvärsöver. Hetta upp smöret och bryn kycklingfilén på båda sidor i omgångar. Salta och peppra under tiden. Flytta sedan över bitarna till en traktörpanna. Skölj ur stekpannan med 2 dl vatten och häll det över kycklingen. 3. Tillsätt crème fraiche, senapssorterna och soja. Koka 5–8 minuter tills kycklingen är färdig. Smaka av om det behövs med mer soja eller senap. 4. Servera med tillbehören. [caption id="attachment_5838" align="alignnone" width="1024"] Enkel och god chokladmousse. Foto: Ulrika Pousette[/caption] Kaffe- och chokladmousse Det är väldigt viktigt att inte inte vispa grädden för hårt – den ska vara lättvispad, i annat fall kan moussen bli grynig. 6 portioner 1/2 dl starkt kaffe 100 g mörk choklad 1 äggula 3 dl vispgrädde Garnering flisad mörk choklad Gör så här 1. Häll det varma kaffet i en liten kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i kaffet över svag värme. 2. Dra åt sidan när chokladen är helt smält. Rör ner äggulan och låt svalna lite. Vispa grädden löst. Tillsätt lite av den vispade grädden i chokladen. Vänd sedan ner chokladblandningen i resten av grädden. Häll upp i portionsglas eller formar och låt stelna i kyl. Flisa med en kniv över lite choklad vid serveringen. Eller se tips nedan. Tips! Karamelliserade popcorn är gott och lite härligt knaper att toppa chokladmoussen med om du vill. Recept på karamelliserade popcorn hittar du här.